Gondolatok gyöngyei - Froncsyka oldala
Gondolatok gyöngyei - Froncsyka oldala
Kedvenc Oldalaim
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hányan jártak itt
Indulás: 2007-05-09
 
Szavazz az oldalamra
Lezárt szavazások
 
ADAMO
 
SÜTÉS-FŐZÉS
Tartalom

                                           S Ü T É S  -  F Ő Z É S

                                    F R O N C S Y K A          M Ó D R A
                                                     /   receptek  /                    

                         

                   

 

 Ezen az oldalon olyan recepteket fogok leírni - vegyesen - amiket én
 már kipróbáltam, és jónak tartok. Lesz benne minden, ami szem-szájnak ingere.
 Lesz benne olyan is amit adaptáltam erdélyi módra - lévén 
 őseim onnan származnak! Lesz benne  swáb ízlésű kaja is mert 36 éve
 élek köztük és férjem szereti a családja hagyományos ételeit!

                             J Ó   É T V Á G Y A T !


           

 

 

Nagyon sokan nem szeretik a sültcsirke mellehúsát, mert
száraznak tartják. Erre szeretnék most egy jó receptet ajánlani
a sajátjaim közül.

CSIRKÉS SZENDVICS

 

A megmaradt csirkehúst kicsontozzuk, és a bőrét lehúzzuk.
Egy tálba apróbb darabkákra tépkedjük.

Rárekunk tetsző mennyiségű: Majonézt

1/2 citrom kinyomott levét

1-2 gerezd zúzott fokhagymát

pici sót

frissen őrölt borsot

cukrot /ízlés szerint/

3-4 salátalevelet megmosunk és leszárítunk.

Keméy sajtot felszeletelünk lehelet vékonyra. /én krumplipucolóval

szoktam/.

6-8 szelet világos pirítóst készítünk.

A pirítósra fektetjük a salátalevelet, ráhalmozzuk a húsos keveréket,

rászorjuk a sajtot és végül betakarjuk a másik szelet pirítossal.

Kicsit összenyomjuk és úgy harapjuk. Hmm. Mennyei finom.

Egy teával, vagy egy pohár itókával önálló kaja is lehet.


                                                  


               

 

 

HIDEG  KUTYA

Hozzávalók:
10 dkgdurvára aprított mogyoró
60   "   ét tortabevonó vagy étcsoki
7,5 dl  tejszin /nem főző/
3    evőkanál neszkávé - de lehet kevesebb is./pl: gyerek miatt/
8   dkg cukor
3    evőkanál rum  - de el is maradhat / pl: gyerek miatt/
1 csomag 20-25 dkg vajas omlós keksz /Butterkeksz/
A diszitéshez egy kis fehér olvasztott csoki.- ez is elmaradhat.
A forma kikenéséhez olaj
folpack.

Serpenyőben szárazon világosra pirítjuk a mogyorót. A
tejszint felforraljuk, beleaprítjuk a csokit, beleszórjuk a
neszkávét a cukrot, a rumot.Azonnal levesszük a tűzről és jó
alapos kevergetés után sima krémet kapunk amit lehűtve kb. 6
órára a hűtőbe teszünk./időnként átkeverjük/

Olajjal kikenünk egy 30x11 cm-es /kb 1,5 l-es dobozformát,
éskibéleljük a folpackal -úgy hogy a szélein kőrbe 6-8
cm-ert kilógjon. Ez azért kell, hogy utána ki tudd borítani.
Az így kibélelt forma aljára a kihült krémből kb. 1 cm
masszát simíts. Ezt szórd meg 1 evőkanál mogyival - majd
erre sorba rakj 1 sor kekszet.

Utánamegint csoki /vékonyabban mint az elején, majd mogyi,
keksz és így tovább ameddig el nem fogy. a végén ráhajtod a
folpackot, és kicsit lenyomogatod -elsimitod.
Minimum 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

Ha előveszed kihajtod a folpackot és hosszúkás tálra vagy
tálcára kiborítod.  Olvasztott fehércsokival szépen
megcsorgatod - díszíted.

              Nagyon laktató , ezért én vékonyabbra szoktam
szeletelni és mindig visszarakom a hűtőbe.  
                Isteni finom - nálunk kedvenc.    Jó
étvágyat hozzá.


                     

 

                                        S Ö R B E N   S Ü L T    C S Ü L Ö K

 

                         Hozzávalók:
                                                      1 bőrös, szép nagy sovány csülök,
                                                      2 dl világos sör, 
                                                      2 evőkanál liszt,
                                                      2 gerezd fokhagyma,
                                                      1 evőkanál olaj,
                                                      1 evőkanál mustár,
                                                      1 teáskanál őrölt gyömbér, 
                                                      ízlés szerint só,
                                                      1 késhegynyi törött fekete bors.

 

A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bőrét a gázlángon kissé perzseljük), és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bőröstül vékony szeletekre vágjuk, és megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított olajon mindkét felén átpirítjuk.
A csülökszeleteket tűzálló edénybe rakjuk. 3 dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes öntetet rálocsoljuk az elősütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen betakarjuk.

Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon legalább másfél órán át pároljuk. (Ha a párolási idő letelt, az edényt kinyitjuk, és meggyőződünk arról, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha, visszatesszük a sütőbe.)

A puha húsról eltávolítjuk a fedőt, és a mártással (amely ekkorra már egészen besűrűsödik) a tetejét bekenjük. Csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg szép ropogósra pirul.
Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert kiszárad és rágós lesz.

Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta illik hozzá.


                     


                  

 

 

Cseresznyés vagy meggyes kelt kalács

Hozzávalók:

Kb 1,5 kg gyümölcs - kimagozva

60 dkg liszt /szitált/

1 élesztő

6-7 dkg langyos vaj, vagy rama

3 tojás sárgája

1/2 l. lengyos tej

kb.15 dkg cukor

daráltdió

morzsa /prézli/

olaj, vagy olvasztott zsír / kenéshez/

A lisztet tálba szitálom.

Kb 2 deci tejben az élesztőt felfuttatom- kevés

cukorral.

3 sárgáját a fele cukorral habosra keverem.

A liszt közepébe mélyedést csinálok és bele-

öntöm a megkelt élesztőt, a habosra kevert

tojássárgát, és fakanállal összedolgozom.

Még teszek hozzá langyos tejet - szükség

szerint, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat.

Az egészet alaposan kiverem - /én kézzel

szoktam- klözben mindig lisztezve a kezem./

Megszórom liszttel és meleg helyen kelni

hagyom.

Közben kimagozom a gyümölcsöt, és kikenem

a tepsit olajjal vagy zsirral.

Ha a tészta már legalább kétszeresére

megkelt, lisztezett deszkán 3 gombócra osztom.

az elsőt kinyújtom kb: 30 X 20 cm-es

nagyságra.

Meghintem kevés morzsával és kb 2 evőkanál

darált dióval, valamint kevés kristálycukorral.

Rászórom a magozott gyümölcsöt- egyformán

elrendezem. megint megszórom cukorral.

Feltekerem mint a bajglit, és a kikent tepsibe

/két végénél összefogva/ rakom. Átkenem

olvasztott zsirral vagy olajjal.

Így teszek a másik kettővel is. Ahol összeér

ott is meg kell kenni zsírral.

 

A tetejét hegyes villával megszurkálom.

Begyújtom a sütőt és a tésztát meleg helyre

állítom. Kb 10-15 percig hagyom kelni még.

170 fokon kb 40 percig sütöm.

Mindenki maga ismeri a sütőjét, nem szabad

nagyon erős lángon sütni, mert át kell

sülnie, lehet ez 45 - 50 perc is.

               

 

 Ilyen lesz ha kész van. Nagyon finom, főleg cseresznye és meggy
 szezonban.

                       J Ó    É T V Á G Y A T  !!

 
Menü
 
pontos idő
 
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Csevej
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierj&#232;t!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre